De ORANJE lijm – ontdek laag 2

In de tweede fase van evolutie worden relaties van levensbelang. Oranje gaat over jezelf aanpassen om deel uit te maken van een groep, over geliefd zijn.

 

Emotionele binding vinden met anderen is de kern van de oranje bewustzijnslaag. Als jong kind leer je heel snel dat je niet kan overleven zonder hechting. Je ontdekt dat deze banden bestaan uit liefde.

De wijze waarop je deze liefde in je kindertijd mocht ervaren, kan bepalend zijn voor hoe jij met anderen verbindt. Kreeg je vooral onvoorwaardelijke liefde? Dan ontwikkel je doorgaans een gezond relatiebewustzijn. Het voelt veilig in jezelf omdat je liefde ervaart voor wie je bent. Je kan aanvaarden dat iedereen roeit met de riemen die hij heeft, inclusief jij. Jezelf in onmogelijke bochten wringen voor anderen doe je daarom (bijna) nooit.

Heb je – misschien verstopt in een klein hoekje – de overtuiging dat je het niet waard bent om graag gezien te worden, tenzij je aan bepaalde voorwaarden voldoet? Dan was de liefde van je omgeving wellicht (met momenten) eerder afhankelijk van je gedrag. Deze voorwaardelijkheid kweekt de overtuiging dat liefde verdiend moet worden. Je bewustzijn zoekt hierdoor voortdurend naar tekenen van affectie, van acceptatie, van erbij horen. Gevolg? Je past je sneller aan de verlangens en verwachtingen aan van de mensen wiens liefde jij wil ontvangen. Kampioen eierschaallopen, iemand?

Voorwaardelijke relaties zijn heel vaak op angst gebaseerd: de angst om niet goed genoeg  te zijn. Dit uit zich in het vermijden van conflict en/of het constant proberen creëren van balans. Hierdoor lijkt het ondenkbaar dat je de vrijheid hebt om je eigen waarheid te delen. De schrik om iemands aanvaarding en liefde te verliezen domineert. Jezelf zijn of laten zien wordt hierdoor ontzettend moeilijk. De valkuil is dat je blind kan worden voor je eigen fouten en die als compensatie op anderen gaat projecteren. Snel van onderwerp wisselen, neutraal blijven, emoties uit de weg gaan: alles om de voorzichtig opgebouwde relaties te onderhouden. Deze overtuiging kan zelfs zo diep zitten dat je fysiek, verbaal of mentaal misbruik tolereert om toch maar zeker ergens bij te horen.

 

 

Je kan meer blog berichten uit deze bewustzijnslaag ontdekken door onderaan op het oranje balkje te klikken.

Véél leesplezier!

Ontdek de kleuren:

Het rode fundament

De oranje lijm

De eerste prijs van geel

De groene horizon

De pilaar van blauw

Actie in indigo

En dan, verbonden, violet

Mag ik je inspireren?

Schrijf je in voor de With Live nieuwsbrief.