De Gele laag, over trots, bescheiden en alles daartussen

De ervaring van Zielencarwashbegeleidster Joke Raeymaekers tijdens de derde maand van de eerste editie van het jaartraject:

En toen werd het voor mij echt spannend.

Geel (Differentiatie) wordt een uitdagende laag voor me”, dat voelde ik al in mijn kleine teen toen ik de Zielencarwash bedacht. Waarom? Omdat Geel gaat over je durven laten zien. Over jezelf in de wereld zetten in eigenwaarde. Ook over competitie, status, manipulatie en machtspelletjes. Perfectionisme en inner-critics maken het lijstje af. Een lijstje wat de polariteit tussen Groot en Klein pijnlijk zichtbaar maakt. De angst voor “Dat ga ik nooit kunnen” en tegelijkertijd, paradoxaal genoeg, “Wie denk jij wel dat je bent.” Lieve lezers, ik wil niet stoefen, noch opscheppen of ‘het erin wrijven’, maar ik ben het zó beu om daardoor niet te durven uitspreken wat voor mij al zo lang zo duidelijk is:

Machtspelletjes en Manipulatie zijn des mensen, ik ben er niet heilig in en maak er een sport van om erover te waken dat ik ze niet meespeel. Daarom, durf ik met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik, Joke in haar pure zijn, er niet in geloof. We zijn namelijk állemaal waardevol, en éven waardevol. We kunnen ons laten opjagen door vergelijkingen en meer of minder spelletjes, maar eigenlijk slaagt dat op niets. Paradoxen leerden me door de jaren dat polariteiten niet bestaan want ze zijn steeds hetzelfde. De waarheid, die ligt in het midden.

En mijn waarheid is, dat door een natuurlijke tendens om constant op mijn hoede te zijn om niet in een egotrip terecht te komen, ook mijn échte kern eigenlijk geen ruimte kreeg. Bescheidenheid is geen valse bescheidenheid. Bescheidenheid hoef je niet in te zetten om anderen te sparen of uit angst om je hoofd boven het koren uit te steken. Bescheidenheid mag komen uit grootsheid en fierheid en een gezond gevoel van eigenwaarde. Jezelf graag zien, zoals anderen je ook graag zien. En net daardoor, denk ik, wordt ik nét minder irritant… de tijd zal het uitwijzen.

Geen enkele laag is ooit klaar. Hoe groter het bewustzijn, hoe subtieler het ego.

Met liefde,

Ego, Mens en Ziel,

Joke

Ontdek de kleuren:

Het rode fundament

De oranje lijm

De eerste prijs van geel

De groene horizon

De pilaar van blauw

Actie in indigo

En dan, verbonden, violet

Mag ik je inspireren?

Schrijf je in voor de With Live nieuwsbrief.