De eerste prijs van GEEL- ontdek laag 3

In de derde fase van evolutie word je je bewust van je eigen persoon en van alle manieren waarop jij anders bent dan anderen. Precies hier ontstaat je eigenwaarde, in vergelijking met en gebaseerd op de waardering van mensen rond je heen.

 

Het opbouwen en behouden van je eigenwaarde staan centraal in de derde bewustzijnslaag. Erkenning krijgen van anderen is een basisvoorwaarde om je goed te voelen in je vel. Je wil gezien worden door familie en vrienden, maar ook door leeftijdsgenoten en leidinggevenden.

Als kind sleutel je aan je eigenwaarde in interactie met je gezin. Fiere reacties en aanmoedigingen om te blijven proberen, ook al loopt er iets fout, zijn belangrijke bouwstenen voor je zelfbeeld. Mensen met een gezonde eigenwaarde zijn trots op zichzelf en op wat ze realiseren. Dit zelfvertrouwen zet de deur open naar echt goed zijn in wat je doet, kwaliteit leveren, betrouwbaar en verantwoordelijk zijn. Je voelt geen drang om je te bewijzen, want je voelt tevredenheid over wie je bent.

Is je eigenwaarde bijna volledig afhankelijk van de goedkeuring van anderen? Dan is de kans groot dat je vroeger enkel gezien werd wanneer je kon uitblinken. Geen wonder dat je opgroeit met de overtuiging dat jezelf bewijzen een voorwaarde is om graag gezien te worden. Je focus verschuift als vanzelf naar je groter maken dan je bent: winnen, competitief zijn, status creëren en altijd een positief imago uitstralen. Je wil jezelf onderscheiden van de massa om zeker opgemerkt te worden. Je zoekt compensatie voor de erkenning die je als jongere moest missen.

Het andere uiterste is dat je jezelf verstopt voor alles en iedereen om je zo klein mogelijk te maken.  De nood aan erkenning woekert echter onderhuids verder, wat tot een intern conflict kan leiden. Mensen met een laag zelfbeeld verbergen hun minderwaardige gevoelens vaak door namen van bekende mensen te vermelden. Dit doen ze om je te doen geloven dat ze een sterk netwerk hebben. De verwarring tussen onzekerheid en zich superieur willen voelen zet zich ook hier verder.

Deze beperkende overtuigingen en angsten leren beheersen en herprogrammeren zijn de sleutel tot alles worden wat je kan zijn.

 

 

Je kan meer blog berichten uit deze bewustzijnslaag ontdekken door onderaan op het gele balkje te klikken.

Véél leesplezier!

Ontdek de kleuren:

Het rode fundament

De oranje lijm

De eerste prijs van geel

De groene horizon

De pilaar van blauw

Actie in indigo

En dan, verbonden, violet

Mag ik je inspireren?

Schrijf je in voor de With Live nieuwsbrief.